Андрей Хадживасилев - режисьор / Andrey Hadjivasilev - movie director

Професионално

Любовта ми към изкуствата започна с фотографията.
След многобройните снимки и завършването на "Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография" с отличие, приз "Най-голям принос в училищните начинания" и международна награда по фотография от Европейския Съюз - логично продължение на образованието ми беше киното. Следвах две специалности: Кино и тв. режисура и Операторско майсторство. През 2008г. ректорът на НБУ доц. д-р Сергей Игнатов ме отличи с годишната си награда "Най-добър студент на годината" за изявена индивидуалност и инициативност. Малко след това специализирах режисура и продуцентство в световно известната Киноакадемия "FAMU" в гр. Прага, Чехия. Имах честта да се обучавам, там където са се учили едни от най-големите имена в кинорежисурата като Милош Форман ("Амадеус", "Коса") и Емир Костурица ("Черна котка, бял котарак", "Ъндърграунд").

Професионалното ми развитие през годините е било разнообразно и предимно по специалностите ми, но не само.
Един от първите ми сериозни професионални ангажименти беше фотожурналистиката във вестник "Новинар". Първите публикации започнаха още по време на образованието ми като фотограф в гимназията. След известно време интернет и бързоразвиващите се "IT технологии" навлезнаха необратимо в живота ми. Започнах да се занимавам с уебдизайн и програмиране, а по-късно и с интернет реклама и онлайн маркетинг. Бях назначен на работа в една от водещите интерент агенции - "ABC Design & Communication", с която работим съвместно като партньори по множество общи проекти и до днес. Сред личните ми онлайн проекти е родният тийн портал Teentopic.net и Potter-mania.com. Повече от 7 години списвах рубриката "Интернет навигатор" във вестник "Всичко за семейството" (екс. Всичко за жената). Благодарение на подробните ми познания за Мрежата водех и интернет рубрика в тв. предавенето "Здравей" по БНТ. С напредването на кинообразованието ми, интернет остана леко настрани, но все още присъства активно в личен и професионален план. Благодарение на успешния ми филмов дебют с "Паркур - начин на живот" получих популярност. Екстремният документален филм ми донесе редица професионални ангажименти включително позицията на главен режисьор и изпълнителен продуцент във филмово студио "Ривайв Вижън".

КРАТКА ФИЛМОГРАФИЯ

TV рекламни видео спотове като режисьор и изп. продуцент
Сред клиентите, за които съм реализирал тв. реклами са: Мебели Арон, Bayer, Novartis, Allianz, American Popcorn, Олинеза, Община Царево, Албена АД и др.

Множество музикални видеоклипа като режисьор / сценарист / изп. продуцент
Музикалният видеоклип на финалистката от „Star Academy” Виктория Керин (Вики) – „Докосни ме” беше първото мое музикално видео излъчено в международния ефир на MTV. То влезе на 9-та позиция във видеокласацията "World Chart Express" на 5 юли 2008 г. Вече съм имал удоволствието да работя с голяма част от родните музикални звезди сред които: роклегендата Милена Славова, Румънеца и Енчев, Искрен Пецов, Калин Вельов, група Атлас, 100 Кила и др. В началото на 2010г. режисирах първият български стереоскопичен 3D музикален клип (с очила).

„Паркур – начин на живот” – режисьор, сценарист и продуцент
Дебютният документален филм събира над 800 зрители на премиерата си през януари 2007г. в кино Одеон в 2 поредни прожекции. По-късно през лятото става един от малкото български документални филми излезли официално на DVD. Излъчен премиерно по „Нова телевизия” с над 1 млн. зрители. Появата на филма е отразена с над 40 публикации и интервюта в родните медии, включително: БНТ, Нова тв, БиТиВи, в-к 24 часа, Труд, Новинар, БНР.

„Целувка за лека нощ” – режисьор, съсценарист
Документален филм към социалната кампания „За всяко дете - семейство”. Филмът има за цел да информира по позитивен начин обществото за проблема с децата лишени от родителски грижи. България е страната в ЕС с най-голям брой деца в институции – над 8600, като едва 2% са сираци. Премиерата на филма през септември 2007г. в Дом на киното събира огромен зрителски и медиен интерес. Над 30 публикации и участия на живо в тв. и радиопредавания по повод филма.

„Тони” – режисьор
Късометражна игрална новела създадена по време на LeSpot блицконкурс за късометражно кино, част от програмата на Киномания 2007г. Печели втора награда на журито.

„Сърфирам безопасно” – режисьор и изп. продуцент
Детски образователен филм към националната кампания „Децата безопасно в интернет” по инициатива на az-deteto.com и „Microsoft България”. Седем са най-важните правила, които трябва да знае всяко дете за да използва безопасно интернет.

„Баба ми е Дядо Коледа” – режисьор и продуцент
Пълнометражен игрален филм – комедия. Проектът е изцяло независим с частно и спонсорско финансиране. Обявен в края на 2007г. с 13 публикации във водещи медии. Продукцията търси да събере пълния нужен бюджет и да се реализира. В главната роля на бабата – бате Енчо.


eXTReMe Tracker